Wednesday, August 17, 2011

Tutorial #4 : Lukis Doodle Tanpa Menggunakan Photoshop

Assalamualaikum.





Boleh (^_^) Ada software yang lagi mudah untuk berdoodling ni. It's called Paint Sai Tool <--- click untuk download. Sini ada sedikit basic tutorial. Boleh cuba, try, test :D


Create New Canvas ikut saiz yang anda suka.





Sebelum mula melukis, click pada icon pen atas kertas yang dalam lingkaran empat segi merah kat atas tu untuk mendapatkan smooth curves. Secara automatik, new layer bernama Linework 1 akan muncul. Layer ni sesuai digunakan untuk draw outline.





Lepas tu select option curve untuk mula melukis.



Contoh malas =.="




Kalau tak faham, boleh tanya di ruangan komen. Selamat Mencuba :D




p/s : Doodle trade dalam process :) Harap bersabar yeee ;D





23 comments:

  1. nanad ni kreatif la.. abyan suke doodle2 nanad.. sume comel2.. ^^

    ReplyDelete
  2. wah! menarik

    nak cuba jugak la

    thanks nanad :)

    ReplyDelete
  3. tangan aku ne cepat menggigil la.. susah nak wat dodol ne :)

    ReplyDelete
  4. nice sharing...tq ^__^

    http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.com/2011/08/tempahan-template-dari-arep.html

    ReplyDelete
  5. Dah cuba hr tu pakai software ni...tp memang diri tak reti nk melukis..tgn kayu...haha..tp minat tu ade, cume still tak reti lg..adoi..huhu...

    ReplyDelete
  6. nice tutorial cik nanad. feza tak pandai nak guna paint sai tol..huk2.

    ReplyDelete
  7. nice;d
    sama konsep mcm photoshop gak ;)

    ReplyDelete
  8. yes! aku benci photoshop.. aku nk try care ko.. :)

    ReplyDelete
  9. yeyehh nak doodle trade hahahaha <-- perasan bakal dapat.


    ahaa dri haritu cari link sai yang bukan free trial punye. harap2 ni betul2 boleh guna. thx nanad :D

    ReplyDelete
  10. suke tengok doodle doodle dlaam dunia blog ni. comel comel semuanya.

    tapi naka harap aku lukis memang jadi kotak la jawabnye.


    wuwuwuw..kenape kah tangan ini tak kreatif seperti kamu..=.='

    ReplyDelete
  11. pergghh... nak try la karang.... huhuhu~..

    ReplyDelete
  12. LC suka gne SAI, serious tak reti sangat guna Photoshop. dulu2 sblm ada SAI, doodle gune Illust, yg tu best.. doodle terhasil sume stock kawaii mata besar ;p tapi sejak2 terdelete Illust dah malas nk buat -__-"

    ReplyDelete
  13. wak, nak dudel trade ngan kite takk??

    http://sayasibudakopto.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. susah gak klau mula2 nk buat dodol ni..hahah

    ReplyDelete
  15. ermm.. ada yang guna Excel lukis Doodle macam Cik Nurdani..

    apa pon boleyh.. koh koh koh

    ReplyDelete
  16. option curve tu nak cari kt ne eh ? ta jmpe laa

    ReplyDelete