Wednesday, August 24, 2011

Kenangan Ramadhan Dolu-Dolu


Assalamualaikum.


Bosan pulak asyik buat entry pasal doodle je bulan ni. Kan? Kan? Kan? Hmm.. Enam hari je lagi kita bakal mengakhiri Ramadhan. Entah kenapa Ramadhan kali ni aku rasa sunyi sikit. Pagi-pagi je lepas sahur semua orang dok siap-siap nak pergi kerja/sekolah. Aku je yang dok terkebil-kebil atas katil sambung beradu =.=" Pastu dah, tinggal daku kelonelian dalam rumah T^T Mentang-mentang lah aku ni penanam anggur setia dalam rumah ni.


Sedang aku terkebil-kebil keseorangan, tiba-tiba terflashback pulak zaman muda-muda dulu. Zaman sekolah rendah, zaman kanak-kanak riang. Dulu-dulu puasa tak ada lah penat sangat sebab dulu bulan Ramadhan time cuti sekolah. Sekarang ni dah makin naik makin naik. Kasihan kanak-kanak generasi kini. Banyak dugaan nooo~


Teringat dulu lepas sahur je ramai-ramai adik-beradik berkumpul kat ruang tamu sambil lafaz niat depan abah. Walaupun dah hafal dengan cemerlang, still nak lafaz depan abah jugak, ikut satu-satu abah lafaz, ala lebih kurang macam talaqqi kat astro oasis tuu. Lepas tu pi main congkak pastu tengok kartun kat tv. Sungguh cergas kan? Kenapa sekarang aku tak secergas dulu? Di mana silapnya???!


Pernah sekali tu, dah terlampau cergas sangat, kitorang main perang-perang lepas sahur. Main kat luar rumah yang still gelap macam malam. Sungguh cergas bukan?

gini lah ghopernya kami adik-beradik =.=" Waktu ni aku sekolah rendah lagi, abang-abang pun sekolah lagi. Adik kecik masih belum wujud. Huhu~


Senjata kitorang time bertempur tu adalah bunga api. Perghh~ Itu lah senjata paling bahaya dan mahal tika itu. Kitorang adik-beradik tak pandai main mercun, sungguh! Bunga api tu kitorang kerat-kerat jadi kicik-kicik pastu kumpul kan. Pastu amik pelita sorang satu dan SEEEERRRRRAAAAANNNGGGGGGGG!!!!!~~


Masa kitorang berperang tu, keadaan sekeliling memang gelap. Tak nampak apa-apa. Just nampak bunga api yang dikerat kicik berterbangan di udara. Budak-budak kan, tau nak seronok jaa =.=" Bila matahari muncul, perang diisytiharkan tamat oleh Mem Besar disertakan dengan kena marah kaw-kaw. Bila matahari muncul baru nampak kesan-kesan peperangan tadi. Tikar berlubang-lubang kesan percikan api. Baju pun berlubang-lubang, nasib baik kulit tak berlubang. Kereta abah pun ada kesan-kesan hitam sebab dijadikan benteng pertahanan. Memang teruk kena marah T^T tapi kenangan macam tu...priceless kan? ;) Cerita lah kenangan korang pulak >.< nak tau nii~


p/s : Fobia dengan bunga api besi yang bertangkai dawai tu. Dulu pernah terduduk atas tangkai bunga api berdawai yang masih berbara. Perrggghh!~ Berlubang bu***t T^T I hate you bunga api dawai besi walaupun sparkling api you cantik.


18 comments:

  1. huhuhu nakalnye nanad :P emm sy anak bgsu. so mcm xde geng nak main2 sgt dulu. wuwuwuwu :(

    ReplyDelete
  2. hahahahahahahaha! yang duduk atas bunga api tu terrr......hahahahahaha!

    ReplyDelete
  3. hahaha.. lawak la yang part last tu..

    ReplyDelete
  4. hihi. bunga api besi yg nakal. huhu. dah lme tak main bunga api

    ReplyDelete
  5. pna main patah2 kn bunge api 2..hihi... cian nanad terduduk ats bunge api kucing 2... *kite pngl buge api kucing sb kt plastik dy ade gmbr kucing.. n ske blagak gle wt pgang dy ny pecikan api 2.. pdhl x skt pn :)

    ReplyDelete
  6. hahaha..mcm2 kenangan ha... kite mmg suke men bnga api..bila habis aje , mntak mak beli lagi,... hengat mak nak layan la sangat...hahhaa

    ReplyDelete
  7. ada 'sticker' la eh kat b***** nanad?
    nak tgk!!! kehkehkeh

    ReplyDelete
  8. HAHAHA kelakar kot! adehhh boleh pulak kan maen lepas sahur gitu. tapi rasanya yg paling priceless tu adelahh sbb dgn adik beradik kan kan kan :P

    ReplyDelete
  9. haha... x suke gak ngan bunge api dawai tuh...sbb suke percik2 kt tangan...huhu

    ReplyDelete
  10. kenangan yang tidak dpt dilupakan kan..sy kalau cite memang tak habis la..=p..salam syawal nanad

    ReplyDelete
  11. lafaz niat sesama2,,best an saat tuu..!

    ReplyDelete
  12. Best jugak eh pmainan camtu. hhihi

    ReplyDelete
  13. kecikkecik kan mcm2 perangai

    ReplyDelete
  14. amboi amboi. nakal eh! hahaa. tp best la patah2kan bunga api tu. kn kn.

    ReplyDelete
  15. hehe...pas ne jangan main dah bunga api noh...

    kang terbakar g bont******** tu....hehe

    ReplyDelete