Wednesday, June 15, 2011

Mereka Yang Paling COOL Adalah Mereka Yang Tak Masuk Apa-Apa Unit Beruniform

Hari ni hari Rabu kan? Banyak benda seronok jadi hari Rabu kan. Kalau kat belog, of course la Wordless Wednesday. Bersepah-sepah entry wordless wednesday sekarang ni. Kalau kat shopping mall, of course lah tiket wayang murah. Shopping mall pun jadi lengang sebab semua dah duk dalam panggung. Beratur panjang lama-lama pun takde hal punya. Kalau kat sekolah pulak, ada apa ek dengan hari Rabu?



Tadi teman mama jemput adik aku yang darjah empat tu balik dari sekolah. Dah lama aku tak keluar rumah =.=" Masuk-masuk je adik aku dalam kereta, terus membebel,


"Mama, baby (panggilan manja dia dekat rumah..euww) sorang je yang tak ada baju uniform. Tengok tuuu, cantik je diorang pakai uniform tuuu ( sambil muncung semaksima mungkin).


Aku nampak berapa ketul je budak yang pakai baju uniform tu, ramai je yang pakai uniform sekolah biasa. And lagi satu, honestly, tak nampak kat mana cantiknya sepertimana yang adik aku gembar-gemburkan. Dengan baju bosar gedabak, tudung senget benget, tompok-tompok hitam, biasa lah budak sekolah rendah kan. Memandai je adik aku ni menghiperbolakan keadaan =.="



"Mama, nanti nak beli tau baju tunas puteri..tau..tau..tau Mama tau...tau..!"


Lepas tu tiba-tiba dia terus nyanyi lagu tunas puteri,


"Tunas Puteri bertujuan menolong dan bla..bla..bla..sedap kan lagu tunas puteri ni kan mama kan..kan..kan..?"


=.=" Sedap? whattehelicopter sedap? Lepas tu, aku selaku seorang kakak yang berdedikasi terus la membebel kat dia,


" Baby nak buat apa baju tu? Lagi 2 tahun setengah je sekolah rendah, nanti dah tak pakai dah. Ingat murah ke uniform tu?"


Pastu mama tambah,


"Ha'ah, Kak Iya dulu pun tak ada pun nak beli-beli baju uniform ni, ok je."


Aku pandang baby sambil angguk-angguk poyo mengiakan Mama. Tiba-tiba baby jawab,


"Mama, tak kan Mama nak sama kan baby dengan Kak Iya? Kak Iya tu iyela, tak aktif macam baby."


Terus aku berhenti angguk-angguk. Kureng asam punya budak. Kecik-kecik dah pandai biadap dengan seorang kakak yang berdedikasi ni. Pastu terus aku merajuk, pandang luar tingkap, tak mo cakap dengan baby lagi. Huh!




Aku paling suka uniform Puteri Islam sebab ia colour PINK! Time sekolah dulu, aku tak pernah beli apa-apa uniform. Sebab Mama selalu cakap, membazir, pakai sekejap je, nanti tak muat dah. Lepas tu Mama tak kasi aku masuk apa-apa aktiviti kawad sebab tak nak muka aku jadi hitam. Kalau ada apa-apa perkhemahan unit beruniform dekat sekolah aku pinjam baju kawan je. Boleh je hidup. Budak zaman sekarang terlalu dimanjakan. Huh! Masih merajuk dengan Baby.






44 comments:

  1. serius tak pernah beli?
    heh.
    pakai baju uniform persatuan adalah benda paling best kat sekolah!
    sebab hari tu ja yang boleh pakai lain dari yang lain.

    plus Pandu Puteri masa sekolah menengah,
    lencana sana sini. :)

    ReplyDelete
  2. yey ! same lah kite . saye pon puteri islam !

    ReplyDelete
  3. benda yang paling memborinkkan time skolah...time ada koko..pastu kena paju uniform...arghh,...ta best..! nasib baik da abez zaman skolah

    ReplyDelete
  4. hahah..dlu syufa pbsm..
    so putih ajeee.. :D

    ReplyDelete
  5. HAHAHA , lawak la dik nanad.
    "kak iya kan x aktif macam baby" wuwuu .padan muka kak iya !

    puteri islam best tapi asik pakai baju kurung ja , boring la . KRS lagi best . tiap hari rabu pakai baju serba HIJAU . ehhe :)

    ReplyDelete
  6. tahu xpe!
    membazir!
    hana beli je lebeyh dlu..pakai xpown
    ^_^

    ReplyDelete
  7. olololo omeynyaa. nakal baby tu taw >,<

    ReplyDelete
  8. saya pon xpnah ade uniform masa skola rendah. rilex je. hee

    ReplyDelete
  9. kita masuk puteri islam masa skolah rendah..sgt rasa menyampah bila kena pakai baju kurung sbb jeles tgk baju bdk pbsm dgn pengakap 3 kali ganda lagi cantik dr puteri islam

    ReplyDelete
  10. cik ayin : tapi goyang kaki lagi best..hehe

    ReplyDelete
  11. dylli : itula..kadang2 jeles jugak tgk bdk2 yg aktif kadet ni :(

    ReplyDelete
  12. humaira : hoyeah :D puteri islam di sekolah rendah.

    ReplyDelete
  13. zulayha aziz : haha..ada benarnya di situ ;D

    ReplyDelete
  14. syufaa : hoho..bnyk2 uniform, pbsm paling style sbb sume putih..tp tu la,cepat kotor..huhu

    ReplyDelete
  15. zty : heh..zty memang hijau senantiasa..

    ReplyDelete
  16. HaNa Hani : lorrhh..awatnya xpakai??

    ReplyDelete
  17. Dee Chicuita : nakall,rasa nak picit2 je hidung dia..huhu

    ReplyDelete
  18. wahida idris : gimme five lah ;D

    ReplyDelete
  19. sugar2 kapas strawberry : ehe..puteri islam pon not bad, colour pink youu..;D

    ReplyDelete
  20. ::FAIZ FARISH:: err..setakat ni xada lg..tp mcm best je putera islam ;D hoho

    ReplyDelete
  21. hahaha
    blh plak adik ko cakap dia aktif ko tak. haha. nampaknya sampai besar adik ko akan mengalahkan ko ler

    ReplyDelete
  22. putera islam KAMI dulu warna biru. :)

    ReplyDelete
  23. hahaha... go bomba go!! ngeeee... kirim salam kat baby yer~...

    ReplyDelete
  24. ooo.. besh tuh unit beruniform... smart ja baju....
    tambah2 bila time kawad...

    ReplyDelete
  25. Roza Ami Nanomiya : oh NO :O

    ReplyDelete
  26. i'm ezza haniza : :D sama dgn adik sy!~

    ReplyDelete
  27. KAMIHIDUP : woh :O serius ada putera islam? teringin nak tgk uniform putera islam.

    ReplyDelete
  28. tia @ Ini Kisah Tia : untungnyaa ;D

    ReplyDelete
  29. GaRy™ : bomba pon boleh ;D dia jawab, "wassalam,boleh berkenalan?"LOL

    ReplyDelete
  30. Siti Mashitah Saidin : hoho..betul..suka tengok org kawad tapi xnak masuk kawad -.- hehe

    ReplyDelete
  31. pink cantik!! so puteri islam. ngee~~

    ReplyDelete
  32. doodle kat mana? kenapa comel sgt sobsss. nak jugak!

    ReplyDelete
  33. hee,alin dlu skola rendah tunas puteri.skola menengah tah camane bley sesat jadik puteri islam plak.tp tetiap minggu pkai uniform lain.kadang2 jd pengakap,kadang2 jd kadet.hi3

    ReplyDelete
  34. comel uniform tu...comel comel ^^

    ReplyDelete
  35. yaya_flanella : hoho..ada dua maksud ni..
    1-comel gila, baby.
    2-comel gila 'baby'

    hoho..yg mana satu kah ;D

    ReplyDelete
  36. AzzaSyzna : paint sai tool ;D ayuh download2

    ReplyDelete
  37. aleen aiden : hoho..best la mcm tuh..sume uniform boleh try ;D

    ReplyDelete
  38. siapa ada uniform kadet polis, sangat hensem dan style...

    ReplyDelete