Saturday, March 17, 2012

YOSH!



Assalamualaikum.


Hmm..kadang-kadang, tak tentu pasal, tak kira masa, tiba-tiba terasa DOWN sangat-sangat. Terus buat semangat nak study jadi tawar dan lemau. Sampai kan satu masa pernah rasa macam nak give up terus! TAK NAK belajar dah! Rasa macam tak ada MASA DEPAN! Ya Allah T.T


Tapi bila fikir-fikir balik tentang cita-cita yang menggunung, harapan mama dan abah, tanggungjawab sebagai seorang manusia, terus set in mind.."AKU KENA KUAT!"


Pernah terdengar satu cerita ni, tak berapa ingat siapa yang cerita tapi cerita ni mengisahkan seorang pelajar ni, pelajar ni lemah sikit dalam pelajaran dia dengan kata lainnya lembab sikit nak faham dan ingat apa yang dia belajar. Tapi dia rajin berusaha, rajin sangat-sangat. Tapi dia tak pernah score dengan baik dalam quiz mahupun exam. Tapi dia tak pernah putus asa, dia tau dia lemah, so dia tetap usaha jugak. Tapi begitu lah, dia usaha banyak mana pun, hasilnya masih kurang memberangsangkan. Tapi dia tak pernah putus asa! Dia usaha lebih lagi! Akhirnya bila final exam menjelma, BOOM! dapat cgpa 3.80 terus.





Dengan berkat usaha yang tak pernah padam, dan sikap tak pernah putus asa, InsyaAllah, kejayaan itu pasti akan jadi milik kita. Jadi, kepada kawan-kawan yang bakal menempuh mid-sem test lagi 2-3 minggu ni, usaha kow-kow ok! Make sure bekalan carry marks mencukupi untuk final exam nanti. Jangan mengharap sepenuhnya pada final exam yang maha susah tu T.T


Pada adik-adik yang nak ambik result SPM hari rabu ni, GOOD LUCK! ^_^ Pada yang dapat flying colours tu, ucapan TAHNIAH diucapkan awal-awal. Pada yang belum ada rezeki tu, jangan bersedih sayang ;) ingat.. gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya. ^_^


Ok =,=" panjangya post..perlu start buat tutorial sekarang. kbye, Salam :)



22 comments:

  1. nanad,thanx a lot!!at least you have motivates me a bit with diz en3...

    actually..sekarang ni memang sy tgh down plus stress gile2...dari semalam asyik menangis je..sebab tension dgn assignment yg memang banyak...dgn 2 kuiz next week + presentation + mock interview yg satu hape pon tak prepare lagi...lab report lagi...dgn deadline yg semakin dekat..dgn tak study utk midsem lagi...memang sy rasa macam nak berhenti belajar skarang jugak... :(

    tapi bile semalam sy call family sy..dorang suruh sy kuat...jgn mengalah...then sy sedar yg sy tak boleh terus macam ni...memang lumrah kan hidup student macam ni..yg penting kite jgn cepat putus asa...I hope I can do well in those stuffs... :)

    ReplyDelete
  2. yup.jangan putus asa. kalau rasa down juga. buat tarian ombak rindu. boleh reduce stress.. hehe..

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum..dulu sy pon mcm tu tapi sy sentiasa fikir sy boleh..dan sy tulis kat 1 kertas, " insyaAllah 4.0" dan tampal kat loker..setiap hari sy tgk nota tu..rasa lebih semangat..

    alhamdulillah, akhirnya berjaya jugak..jangan putus asa, walaupun kejayaan itu lambat datangnya tapi akan datang jugak kalau kita berusaha..

    carilah subjek yang awk suka dan fokus betul2..sy pon bukan berjaya dlm semua subjek tapi alhamdulillah utk subjek2 yg saya suka..

    sori panjang pulak..chaiyok2 ^__^

    ReplyDelete
  4. 4 hari lagi kluar result SPM = w=

    ReplyDelete
  5. biase lah tu..dugaan time belajar..mesti ade jugak rse givap. tp jgn givap ye sis! try your best! :)

    ReplyDelete
  6. Good luck akak . abg adk pun tgh final exam . pape pun kite perlu berusaha dan bertawakal kepada allah (:

    ReplyDelete
  7. kadg2 semangat je mebara, bile da dok depan buku, terus ngantuk. tue la masalhnya. cuba dok depat laptop, berblog, berfb berjam, oke je. alahai, susanhya nak berjaya.

    ReplyDelete
  8. @MiSz fiFiEyQa percayalah, nanad pun pernah rasa macam tu T.T memang terasa payah sangat-sangat..bila buat sesi luahan perasaan dengan mak baru lah rasa lega sangat-sangat..takpa, anggap ni cabaran untuk mengajar kita supaya jadi lebih kuat dari segi mental ;) InsyaAllah, pasti ada hikmahnya ^_^ All the best fifieyqa :D you can do it!!!

    ReplyDelete
  9. @feza hihi..thankyou feza ^_^ tarian ombak windu tu dah jadi hobi saya ;D

    ReplyDelete
  10. @ Mel Amalina waalaikumsalam. terima kasih sis Mel ^_^ wow..hebatnya sis mel! kalau macam tu nanad kena cuba jugak tampal '4.0' depan meja study ni..InsyaAllah, saya tak akan putus asa :D

    ReplyDelete
  11. @Fara whoahh :D semoga berjaya ^_^

    ReplyDelete
  12. @♥ p a a n i ♥ kann..setiap orang mesti pernah rasa..huhu..thankyou so much ^_^

    ReplyDelete
  13. @Cik Chokie terima kasih adik ^_^ betul tu betul tu..hehe

    ReplyDelete
  14. @Atie iskandar kannn..kuat betul godaan2 yang menjerumus ke arah yang kurang baik ni =,=" huhu...

    ReplyDelete
  15. betul tu, jangan sesekali give up
    usaha + tawakal = KEjayaan

    ReplyDelete
  16. @Lea Isnawi yup! betul tu :D insyaAllah, kejayaan itu pasti jadi milik kita ^_^

    ReplyDelete